Wednesday, August 17, 2011

Kertas Cadangan Punubuhan OP4

KERTAS CADANGAN PENUBUHAN

ORANG PARIT 4 (OP4)

Pendahuluan

Orang Parit 4 kini telah bertaburan di seluruh Malaysia. Generasi pertama yang masih hidup dan kelihatan mungkin tinggal seorang dua sahaja. Manakala yang lain yang masih tinggal dikampung ini ialah generasi kedua dan seterusnya.

Bagi mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dan tanggung jawab kerja & keluarga sebahagian besar dari OP4 telah berhijrah kebandar dan sebagainya,

Kini Parit 4 amat sepi berbanding pada tahun 1970 & 1980an dulu. Banyak rumah asal telah tiada atau terpaksa diruntuhkan kerana tidak berpenghuni. OP4 kini sukar untuk pulang ke P4 kerana tiada tujuan dan sambutan keatas mereka hampir tiada.

Mereka kini menjadi orang asing dikampung tanah tumpah darah sendiri.

Kira-kira setahun yang lalu Cikgu Hamidun (Midon), Saidan (Angit), Mohd Zamri (Anja), Halim Yaakob (Nandung), Cikgu Samuri (Muri), Khairul Anuar (Musad) & Razif (Teo) atas inisiatif bersama kami telah Berjaya menubuhkan Group ‘Anak Rantau Parit 4’

Kami juga telah mempunyai akaun Facebook ‘Anak Rantau Parit 4’ dan weblog http://anakrantauparit4.blogspot.com/

Ada beberapa kejayaan yang telah kami tempa sepanjang kami berkomunikasi dialam maya selama lebih setahun itu.

Terbaru pada 6 Ramadahan 1432H @ 6hb Ogos 2011 yang lalu – tanpa diduga ARP4 berjaya menganjurkan majlis berbuka puasa bersama seluruh penduduk kampong P4 (muslimin, muslimat, anak-anak muda & kanak-kanak)

Sebagai ARP4 kami sangat berbangga dan berbesar hati bila tanpa diduga ramai ARP4 yang pulang terutama Sdr Zul & Adiknya Sdr Badrul (anak arwah Mak Dak Repah) yg telah tidak pulang semenjak tahun 1978 ke P4. Suasana amat pilu dan mengembirakan menyelubungi semua yang hadir.

Selepas bermesyuarat kami berbincang untuk membesarkan keahlian ARP4 dan tidak tertumpu kepada anak kampung yang keluar merantau sahaja maka kami menukarnya kepada ORANG PARIT 4 @ OP4.

1. Objektif Penubuhan

1.1   Bagi mengumpul dan menyatukan seluruh OP4 yang kini sudah bertaburan dibumi Malaysia tercinta ini.
1.2   Menganjurkan majlis-majlis tertentu supaya ukhwah & silaturahim terus terjalin diantara seluruh OP4.

2. Nama Kesatuan

ORANG PARIT 4 @ OP4 (Sebelum ini dikenali sebagai ARP4 dan AWP4)

3. Alamat dan pejabat operasi

Surau Parit 4/6L
Chenderong Balai
36600 Teluk Intan, Perak.

4. Keahlian

Terbuka kepada semua OP4 yang telah berkeluarga semua peringkat umur yang terdiri daripada

4.1               OP4 yang tinggal di kampung P4.
4.2               Anak serta menantu OP4 yang telah merantau keluar dari P4
4.3               Semua yang dilahirkan dan pernah tinggal di P4
4.4               Mengisi borang keahlian yang mengandungi Nama Penuh, Nama Gelaran dikampung, Nama keluarga generasi pertama, No K/P, Alamat, Nama Isteri dan keluarga, No Telefon dan email (jika ada)

5. Yuran Keahlian

5.1               Bayaran RM50.00 (lima puluh ringgit) dikenakan semasa mengisi borang untuk menjadi ahli
5.2               Yuran tahunan berjumlah RM30.00 mesti dibayar kepada Bendahari secara tunai atau melalui Bank Accaunt pada atau sebelum 31 Mac setiap tahun.

6. Faedah

6.1               Dapat berhubung secara maya melalui facebook & weblog kepada semua OP4 yang tinggal dimerata tempat.
6.2          Dapat berkumpul bersama-sama pada majlis-majlis tertentu yang akan dianjurkan kelak bagi merapatkan hubungan silaturahim yang telah lama terputus.
6.3               Sama-sama membantu setakat yang termampu apa-apa keperluan yang dirasakan perlu oleh surau P4 (jika dana mencukupi)
6.4               Menerima dan menyampaikan berita secara pantas dan sangat bermaklumat.
6.5               Ziarah

7. Ahli Jawatankuasa 2011

Sedang dalam perbincangan


Nota : Borang Permohonan Menjadi Ahli boleh didapati secara online : email kepada razifpas@gmail.com dan boleh didapati melalui Sdr Hamidon, Zamri serta dikampung melalui Saidan & Samuri

1 comment:

  1. borang untuk anak rantau tu aku dah buat.. cuma maklumat tu kena cari le sama-sama

    ReplyDelete

Komen sikit sebagai Anonymous pun jadi lah, bagi yang tak reti caranya senang ja, klik kat 'v' yg dalam kotak sebelah kanan 'Select profile' lepas tu klick kat 'Name/URL' lepas tu isi la nama anda, URL tu tak isi pun takpa,lepas tu klik kat 'Continue' ... ikut cakap apa dia hendak ... post comments.